Kinderen met overgewicht

 

Maar liefst 1 op de 8 kinderen is te zwaar. Vooral kinderen tussen de 5-11 jaar. Bij minder dan 5% van deze kinderen komt dit overgewicht door ziekte, medicijnen of een genetisch probleem.

 

In de overige 95% wordt dit overgewicht veroorzaakt door een verkeerde leefstijl; onbalans tussen eten en bewegen.

 

Vaak is de hoeveelheid eten niet het grootste probleem, maar het eetpatroon zelf. Bijvoorbeeld het overslaan van maaltijden, te veel tussendoortjes of het maken verkeerde keuzes.

 

Zo lopen kinderen die niet ontbijten al 2 x meer risico op het ontwikkelen van overgewicht.

 

Als je kind eenmaal dik is, is het vaak erg moeilijk om het overgewicht kwijt te raken. Kinderen die te zwaar zijn, zijn als volwassene ook te zwaar.

 

Daarnaast is aangetoond dat dikke kinderen een lager zelfbeeld hebben, meer depressieve gevoelens ervaren en meer risico lopen gezondheidsproblemen.

Vaak worden ze gepest met hun lichaam.

 

 

Erg belangrijk dus om dit probleem al vroeg aan te pakken. Binnen onze praktijk hebben wij als aandachtsgebied ‘kinderen met overgewicht’.

 

Zo heeft afvallen niet de prioriteit, maar in eerste instantie het stabiliseren van gewicht door aanleren van goede eet- en leefgewoontes. Alles vanuit een positieve benadering! Uiteraard doen we dit samen met de ouders. 

 

Bovendien houden we ook spreekuren op basisscholen kunnen we scholen ondersteunen in het opzetten van een goed voedingsbeleid. Heb je als school interesse, neem gerust contact op voor meer informatie.