FODMAP-dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

 

Meer dan één miljoen Nederlanders heeft PDS (prikkelbare darm of spastische darm). Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS. Herkenbaar is dat er vaak geen oorzaak wordt gevonden voor de klachten, terwijl de klachten wel erg hinderlijk kunnen zijn. Uit darmonderzoek komt vaak ook niets naar voren, waardoor mensen jarenlang met klachten lopen.

 

Het FODMAP-dieet is een nieuwe en effectieve methode voor mensen met PDS. Het dieet is afkomstig van de Monash University uit Australie en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Het is bedoeld om de typische ‘PDS’-klachten aan te pakken, zoals gasvorming, opgezette buik, pijn en problemen met de ontlasting.

 

Het FODMAP-dieet bestaat uit een eliminatie-fase waarin producten die rijk zijn aan bepaalde (korte keten) koolhydraten worden weggelaten uit de voeding. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet.

 

Wij werken sinds 2014 met het FODMAP-dieet en krijgen dagelijks PDS-patienten in de praktijk die zijn verwezen door de huisarts of specialist.