Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie).
Als de arts vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, is een verwijzing naar een diëtist zeer gewenst. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken, worden ook wel allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.
Bij intolerantie reageert het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. De voedingsmiddelen die hierbij de klachten veroorzaken, worden ‘triggers’ genoemd. Deze ‘triggers’ kunnen van nature voorkomen in voedingsmiddelen (zoals lactose) maar kunnen ook aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd.
Laat ons met jouw situatie meedenken, we oordelen niet
20+ jaar ervaring met een holistische benadering
Ruim 17.500 cliënten zitten al lekkerder in hun vel
parkeer gratis of Bereik ons gemakkelijk met het OV
Geen verwijzing nodig en vergoed vanuit je basisdekking
16 locaties met flexibele openingstijden