FFF website pijltje dgroen

Geen verwijzing nodig!

Ondergewicht

Of ondervoeding

Ondergewicht is een serieus gezondheidsprobleem dat vaak minder aandacht krijgt dan overgewicht, maar minstens zo ingrijpend kan zijn voor je welzijn. Ondergewicht kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven, waaronder vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op botbreuken. Het is belangrijk om niet alleen naar het gewicht zelf te kijken, maar ook naar de onderliggende oorzaken en hoe we samen kunnen werken aan een gezondere, evenwichtige situatie.

Wil jij graag hulp om op een verantwoorde manier aan te komen en je energie terug te vinden? Meld je nu vrijblijvend aan voor meer informatie.

ondergewicht

Wat is ondergewicht?

Ondergewicht komt voor wanneer je BMI onder de 18,5 kg/m² ligt. In 2021 had 2,1% van de Nederlandse volwassen bevolking ondergewicht. Bij kinderen en andere doelgroepen, zoals ouderen, gelden andere BMI-grenzen. Het komt vooral vaak voor bij kwetsbare groepen, die door veroudering of ziekte moeite kunnen hebben om een gezond gewicht te behouden. Het herkennen en aanpakken van ondergewicht is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen.

BMI-test ondergewicht

Je kunt eenvoudig zelf je BMI berekenen door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte: gewicht / (lengte x lengte) = jouw BMI. Als jouw BMI onder de ondergewicht-grens van 18,5 kg/m² ligt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor verder advies. Houd er rekening mee dat verschillende doelgroepen, zoals kinderen en ouderen, verhoogde BMI-grenzen hebben. Vaak is dit een grens van 20 kg/m2.

Fit for Foodies Logo ICON dieet RGB online

Laat ons met jouw situatie meedenken, we oordelen niet

Fit for Foodies Logo ICON voeding RGB online

20+ jaar ervaring met een holistische benadering

fitforfoodies icoon donkergroen

Ruim 17.500 cliënten zitten al lekkerder in hun vel

Fit For Foodies Logo bol Parkeren groen RGB NIEUW

parkeer gratis of Bereik ons gemakkelijk met het OV

Fit For Foodies Logo bol Euro geel RGB

Geen verwijzing nodig en vergoed vanuit je basisdekking

Fit For Foodies Logo bol Klok mint RGB

16 locaties met flexibele openingstijden

Symptomen ondergewicht

Ondergewicht is vaak al zichtbaar aan het lichaam. Daarnaast kunnen klachten zoals vermoeidheid en lusteloosheid optreden. Mensen met ondergewicht worden sneller ziek of hebben moeite om van virussen te herstellen. Dit komt doordat hun lichaam niet de juiste voedingsstoffen heeft om zich te beschermen tegen infecties. Het gebrek aan reserves verzwakt het lichaam, waardoor het sneller bezwijkt aan virussen.

Oorzaken ondergewicht  

Ondergewicht ontstaat vaak doordat iemand structureel te weinig voeding binnenkrijgt, wat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Vaak is dit het geval bij zieken of ouderen, door een verminderde eetlust. Eetproblemen zoals anorexia, ziekte of chronische stress kunnen ervoor zorgen dat iemand onvoldoende eet om het lichaam van de benodigde energie en voedingsstoffen te voorzien. Daarnaast speelt een snellere stofwisseling bij sommige mensen een rol, waardoor hun lichaam meer calorieën verbrandt dan gemiddeld.

Gevolgen van ondergewicht

Langdurig ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op botbreuken door een gebrek aan essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor sterke botten. Ondergewicht kan daarnaast leiden tot ondervoeding, waarbij het lichaam onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om goed te functioneren. Dit heeft invloed op het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes en infecties.

Maar er zijn ook mensen die gezond zijn en gezond leven en toch erg mager zijn. Soms speelt de leefstijl een rol, bijvoorbeeld wanneer mensen geen tijd nemen om rustig te ontbijten, te lunchen of een warme maaltijd te nuttigen. Een andere reden kan zijn dat iemand door depressiviteit geen trek heeft of geen fut heeft om boodschappen te doen en te koken.

Benieuwd wat wij voor kunnen betekenen? Meld je vrijblijvend aan voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Ondergewicht wordt gevaarlijk wanneer je BMI onder de 17 kg/m² komt. In deze situatie raakt het lichaam ernstig uitgeput, wat kan leiden tot complicaties. Het is belangrijk om op tijd in te grijpen en contact op te nemen met je huisarts om verdere gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Langdurig ondergewicht kan leiden tot ondervoeding, waarbij het lichaam niet de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het brozer worden van je botten, waardoor de kans op breuken toeneemt. Daarnaast kunnen ook andere organen en systemen in het lichaam verzwakken, wat leidt tot een verhoogd risico op ziektes en een verminderde weerstand.

Je hebt ondergewicht als je BMI lager is dan 18,5 kg/m². Dit is de standaardgrens voor volwassenen. Voor specifieke doelgroepen, zoals kinderen of ouderen, gelden echter andere grenzen. Het is daarom belangrijk om je situatie zorgvuldig te laten beoordelen, omdat je gewicht ook afhankelijk kan zijn van factoren zoals leeftijd en gezondheidstoestand.

Een diëtist helpt je op een gezonde manier aan te komen door een persoonlijk plan op te stellen dat bij jouw situatie past. Samen kijken we naar wat werkt voor jouw lichaam, omdat iedere persoon uniek is. We houden rekening met je voedingsvoorkeuren, levensstijl en eventuele gezondheidsproblemen om een haalbaar en effectief voedingsschema op te stellen.

Voor gezonde mensen met ondergewicht is het vaak niet eenvoudig aan te komen. Het beste is het eetpatroon structureel aan te passen. Vooral belangrijk is om genoeg te eten. Bijvoorbeeld door vaker iets te eten: ook tussen de maaltijden door.

Ja, de kosten van een diëtist vallen onder de basisverzekering. Je kunt zowel met als zonder doorverwijzing een afspraak maken. Let er wel op dat je eigen risico betaalt, als je deze nog niet verbruikt hebt. Dankzij de vergoeding onder de basisdekking, maakt het professionele hulp toegankelijk bij ondergewicht of andere voedingsgerelateerde problemen.

femke van liere over de praktijk

Over Fit For Foodies

Bij Fit For Foodies luisteren we naar jouw persoonlijke verhaal en bieden we op maat gemaakt advies vanuit een holistische benadering. Je kunt bij ons zonder verwijzing terecht en jouw gezondheid staat bij ons altijd op de eerste plaats. We werken met een integrale aanpak waarbij we niet alleen naar voeding, maar ook naar je leefstijl en welzijn kijken. Samen zoeken we oplossingen die bij jou passen, zodat jij je uiteindelijk weer fit voelt en lekker in je vel zit.

Vind jouw locatie

Fit For Foodies heeft meer dan 15 locaties in de regio Rotterdam, Utrecht en Noord-Brabant. Wij zijn flexibel beschikbaar met ruime openingstijden, gemiddeld van 8:00 tot 21:00 uur, zodat er altijd een geschikt moment is om langs te komen. Vind gemakkelijk een locatie bij jou in de buurt en plan een afspraak in die bij jouw agenda past. Ben je nieuw? Meld je vrijblijvend bij ons aan voor meer informatie of een eerste intakegesprek.

Onze diëtisten

Ons team van specialisten staat onder leiding van eigenaresse Femke van Liere, die meer dan 22 jaar ervaring heeft in het vak. Zij richtte in 2009 Fit For Foodies op. Dankzij de toenemende vraag groeide het bedrijf succesvol uit tot ons huidige team. Ontmoet onze diëtisten en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om je weer energiek en gezond te voelen!

Het team van

Fit For Foodies

We zijn een team van all-round diëtisten, met allemaal onze eigen aandachtsgebieden en specialisaties. Om kwaliteit te garanderen staan we ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn we aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Femke
van Liere

Eefje Tielemans

Eline
Das

Sara
Shirazi

Saskia
Batenburg

Manon Migchels

Manon
Migchels

IMG WA

Annemieke Hensing

FFF team ronde icoontjes

Jouw naam

Kom jij
ons team versterken?

Scroll naar boven