FFF website pijltje dgroen

Geen verwijzing nodig!

Femke van Liere

Femke van Liere

Femke is een gedreven diëtist en leefstijlcoach met een passie voor voeding en gedragsverandering. Sinds 2002 begeleidt ze cliënten bij Fit For Foodies op een persoonlijke en praktische manier. Ze gelooft dat duurzame verandering begint bij kleine, haalbare stappen en een aanpak op maat. Haar expertise strekt zich uit van darmproblemen tot sportvoeding, en ze haalt de meeste voldoening uit het helpen van cliënten om een leefstijl te vinden die écht bij hen past.

1. Wat heeft je geïnspireerd om diëtiste te worden?

Toen ik in 1998 begon met de opleiding, zag deze er heel anders uit dan nu. In de loop der jaren heb ik het vak dietist op mijn eigen manier ingevuld. Destijds was een dietist toch wel een beetje een ‘weegjuf’ met wijzend vingertje vertelde wat wel en niet goed was. Tegenwoordig zijn we als dietist volwaardig zorgprofessional, werken we intensief samen met artsen en andere zorgverleners en begeleiden we leefstijbreed. Wat is het allermooist vindt, is dat er voor mij heel veel facetten samenkomen in het dietist zijn; creativiteit, kennis, psychologie, luisteren en coaching. Samen met je client onderzoeken hoe een persoon het beste uit zichzelfhaalt en dan met de focus op voeding en leefstijl zowel bij gezondheid als ziekte. Heel veelzijdig en super afwisselend!

2.     Sinds wanneer werk je bij Fit For Foodies?

Toen ik in 1998 begon met de opleiding, zag deze er heel anders uit dan nu. In de loop der jaren heb ik het vak dietist op mijn eigen manier ingevuld. Destijds was een dietist toch wel een beetje een ‘weegjuf’ met wijzend vingertje vertelde wat wel en niet goed was. Tegenwoordig zijn we als dietist volwaardig zorgprofessional, werken we intensief samen met artsen en andere zorgverleners en begeleiden we leefstijbreed. Wat is het allermooist vindt, is dat er voor mij heel veel facetten samenkomen in het dietist zijn; creativiteit, kennis, psychologie, luisteren en coaching. Samen met je client onderzoeken hoe een persoon het beste uit zichzelfhaalt en dan met de focus op voeding en leefstijl zowel bij gezondheid als ziekte. Heel veelzijdig en super afwisselend!

3.     Wat is jouw begeleidingsstijl als diëtiste?

Ik geloof dat iedereen in de basis wel weet waar ‘de schoen wringt’. Ik vind het elke keer weer zoveel voldoening geven om samen met mijn client op zoek te gaan naar de patronen achter de keuzes die ze maken en deze in stapjes te doorbreken. Geen verhaal, geen client, geen hulpvraag is hetzelfde dus elk advies is maatwerk.

4.     Welke voedingsmythen kom je het vaakst tegen bij cliënten?

De meest gemaakte fout is dat mensen het roer volledig willen omgooien, waardoor duurzame gedragsverandering nooit zal lukken.

5.     Heb je een specialisatie?

Ik ben naast dietist ook leefstijlcoach. Ik heb veel aanvullende opleidingen gedaan op allerlei gebieden omdat ik heel veel leuk vindt. Van darmproblemen tot zwangerschapsdiabetes of sportvoeding, ik vind het allemaal even interessant.

De meeste energie haal ik uit het coachen van mijn clienten naar een patroon wat echt bij hen past waardoor ze zich beter gaan voelen.

6.     Wat vind je het mooiste aan je vak?

De veelzijdigheid van het beroep dietist en al die geweldige clienten die ik mag begeleiden en bij wie ik steeds weer opnieuw een kijkje in hun leven mag nemen. Het samen een stukje pad bewandelen, ze bijstaan in het proces van gedragsverandering en uiteindelijk weer loslaten omdat ze het zelf hebben geleerd.

7.     Wat is jouw gouden tip op het gebied van voeding & leefstijl?

Blijf bij jezelf en wees tevreden met kleine overwinningen. Hoe groter de verandering, hoe meer weerstand je zal ervaren, zo werkt ons brein eenmaal. Dus hou het klein en overzichtelijk. En vraag jezelf af; is het werkbaar wat ik wil? Bedenk je ook wáárom je wil dat iets verandert; wat gaat dat uiteindelijk opleveren? Dat moet je voor jezelf heel helder maken.

8.     Wat zijn je hobby’s?

Ik hou van de natuur en water; hier zoek ik graag de rust op, het liefst met mijn gezin. En ik ben gek op Italië!

9.     Wat is een weetje over jou dat we móeten weten?

 Ik eet sinds mijn 10e geen vlees meer. Het is ooit zo ontstaan en ik kan me niet anders meer voorstellen. De oorzaak was een stukje bot in een worstenbroodje. Dat vond ik zo’n afknapper dat ik toen helemaal gestopt ben met vlees eten.

Jouw team

Maak kennis met onze diëtisten. Klik op een foto.

IMG WA

Annemieke Hensing

José
Tunc

Kom jij
ons team
versterken?

Scroll naar boven